I Melbourne hämtade vi ut en hyrbil och gav oss iväg på nästa äventyr, en resa på ca 130 mil med fem inplanerade stopp: Torquay, Cape Otway, Port Fairy, Robe och Victor Harbour. Sträckan mellan Torquay och Warrnambool (ca 25 mil) slingrar sig fram längs kusten med fantastiska vyer över havet och kallas Great Ocean Road. Den byggdes mellan 1919 och 1932 av soldater som återvänt från 1:a världskriget till minne av de som stupat.


Torquay är ett surfställe med berömda stränder som Jan Juc och Bells Beach. Flera företag som säljer surfgrejor/kläder hör hemma här, t.ex. Rip Curl och Quiksilver. Det finns också ett ganska häftigt surfmuseum som vi besökte! Alldeles vid stranden i Torquay beundrade vi också ett annorlunda solur byggt av glasmosaik och med bilder av Australiensiska djur och växter.

Resan gick vidare mot Cape Otway, en udde längs den svårnavigerade sydkusten. Här i området har många skepp påväg från Europa eller Amerika förlist då de försökt att passera sundet Bass Strait. En fyr byggdes på udden 1848 och telegrafstationen öppnades 1859. Ett stort område runt fyren är idag naturreservat och här kan man vara ganska säker på att få se två av de djur som direkt förknippas med Australien, koala och känguru. Vi träffade några stycken!

Längs vägen mot nästa stopp i Port Fairy finns en plats som är mycket berömd och välfotograferad – Twelve Apostles. Det är kalkstensformationer som ’brutit sig loss’ från kustlinjen genom erosion. Erosionen fortsätter förstås hela tiden, och just nu kan man inte se 12 apostlar utan snarare sju eller åtta.

Boendet i Port Fairy (ännu ett Airbnb) var ute på landet med utsikt över en kohage, underbart fint eget rum, stort badrum och HÖNS utanför dörren!! Vilken höjdare – i flocken fanns t.o.m. två Orpingtonhönor som naturligtvis måste få lite extra frukost innan vi fortsatte vår resa.

Några andra höjdpunkter under den fortsatta färden var ett lunchstopp i Cape Bridgewater där strandcaféet hade mycket fina väggmålningar, en kortare tur med bilfärja (250 m!!) då vi korsade floden Murray River och en tur med hästdragen spårvagn mellan fastlandet och ön Granite Island i Victor Harbour.

Utanför Victor Harbour bodde vi i vårt finaste Airbnb – ett jättehus där vi hade en helt egen ’avdelning’ och direkt utgång till trädgården från sovrummet. Ia bara måste plocka en citron från trädet innan vi åkte vidare!